Democratisch Boeket
 
 
“Burgerdeugd, rechtvaardigheidszin en respect voor de publieke
opinie zijn voorwaarden voor het bestaan van een samenleving”


-  Socrates
 
 
   
 

 

De rode duivel: de crisis van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw beschreven door een ooggetuige.

In de vorige eeuw beleefden we een crisis in Nederland die in tal van opzichten doet denken aan de crisis die we vandaag de dag beleven in Nederland en Europa.

In november 2013 is de publicatie “de rode duivel, het strijdbare leven van Pieter Roelof Harkema, 1892 – 1982” verschenen, geschreven door Eisse Kalk, directeur van Agora Europa, stichting voor democratie en cultuur.
Harkema heeft de strijd tegen de werkloosheid en voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden, eerst in de werkverschaffing en daarna voor de binnenvaartschippers en de arbeiders in het baggerbedrijf van binnenuit als werkzoekende en als arbeider meegemaakt en opgetekend.
Hij liet bij zijn dood een lijvig manuscript na met de eenvoudige titel “Herinneringen”.
Jaren later ontdekte de auteur deze nalatenschap van zijn oudoom toen hij bezig was een boek te schrijven over de zuster van Pieter, Eiske ten Bos-Harkema, die in de jaren ’20 de eerste vrouwelijke wethouder voor de SDAP in Nederland werd in de gemeente Gasselte op de grens van Drenthe en Groningen *.

De rode duivel was de bijnaam van het bestelwagentje waarmee Harkema in de jaren ’30 enkele jaren voor de Arbeiderspers werkzaam was als inspecteur van het Volksblad voor Groningen en Drenthe. Omdat de krant die in Amsterdam gedrukt werd bij de Arbeiderspers, regelmatig te laat aankwam met de trein en/of de bus, besloot Pieter zelf de krant maar bij zijn bezorgers te brengen. Zes dagen per week maakt hij dan een tocht van 200 km. door Noord Oost Drenthe en Groningen met zijn “rode duivel”. Het tekent de strijdlust en het doorzettingsvermogen van deze man die in zijn tiende levensjaar al noodgedwongen arbeider werd, toen de bakkerij van zijn vader op de fles ging, omdat “Pa zijn zorgen teveel in Schiedam verzette” zoals Pieter het uitdrukt in zijn Herinneringen.

Die Herinneringen vormen de rode draad van de publicatie. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en aangevuld met beschrijvingen van de tijdsperioden en de plaatsen waar Pieter Harkema zijn strijd heeft gevoerd.

*De rode geranium, leven en werk van Eiske ten Bos-Harkema,(1885-1962), de eerste vrouwelijke wethouder van de SDAP in Nederland, uitgave Instituut voor Publiek en Politiek, Amsterdam, 2005)

 

U kunt De Rode Duivel online bestellen via internetbankieren met iDEAL. De kosten bedragen € 16,50, dan wordt het boek naar u opgestuurd. Klik hier om te bestellen...

 

NB: als u niet over internetbankieren beschikt, kunt u De Rode Duivel tevens bestellen door het overmaken van € 16,50 op rekeningnummer 2794095 tnv Agora Europa te Amsterdam, ovv 'De Rode Duivel', inclusief uw adresgegevens. Afhalen tegen contante betaling (€ 12,50) kan bij Agora Europa, op Herengracht 406 A, alleen na telefonische afspraak 020-6380558.