Over Agora Archief Activiteiten Contact
 
 
“De sociale stabiliteit wordt bevorderd als burgers invloed kunnen uitoefenen op kwesties die hun eigen leven en welzijn betreffen.”

-  Socrates
 
 
  Start / Contact / Medewerkers / directeur Niesco Dubbelboer

directeur Niesco Dubbelboer

 

Niesco Dubbelboer, directeur Agora Europa

Niesco is sinds begin 2014 weer directeur geworden van Agora Europa. Na twaalf jaar landelijke politiek was het weer hoog tijd om direct en concreet te werken aan de vernieuwing van de democratie.  

 

Niesco is in 1962 geboren in Assen. Hij is getrouwd met Nancy Koleda en trotse vader van drie dochters. Niesco heeft politicologie gestudeerd aan de UvA en heeft vanaf 1988 tot nu gewerkt bij achtereenvolgens De Balie, de gemeente Amsterdam, Agora Europa, de Tweede Kamer en het partijbureau van de PvdA.

Niesco en Eisse Kalk Bij De Balie leerde hij Eisse Kalk kennen, die sindsdien een belangrijke rol speelt in Niesco's leven. Eisse haalde hem naar de gemeente Amsterdam, waar Niesco talloze interactieve debatten en conferenties organiseerde. Het waren de jaren van bestuurlijke vernieuwing en referenda. Amsterdam had er verschillende.

In 1995 werd Niesco directeur van de Stichting Agora Europa en organiseerde lokaal, nationaal en internationaal talloze conferenties, interactieve processen en debatten. Verschillende gemeenten en ministeries waren opdrachtgever van Agora Europa. Amsterdam, Zaanstad, Groningen, Maastricht, Utrecht, Emmen, op vele plaatsen werden projecten opgezet om burgers te betrekken bij planvorming en zo meer invloed en zeggenschap te geven. Niesco als debatleider

Voor het Kabinet werden grote maatschappelijke discussies opgezet en conferenties georganiseerd: de nationale discussie over de Tweede Maasvlakte, Geef mij de Ruimte. Met ministeries weden grote conferenties opgezet: Panoramadag, Borders to Cross.

Met Eric Berman werd eind jaren negentig Agora Central Europe in Praag opgezet. Het ontstaan van de democratieŰn na de val van de Muur waren ooit de reden van de oprichting van Agora. Om concreet te werken aan democratisering in Tsjechie was zeer inspirerend. In steden als Chomutov, Klasterec en ook Praag bleek dat het concept van interviews, enquetes via de telefoon en het daarna uitnodigen van mensen om verder plannen te maken aan ronde tafels ook daar gewoon werkten.

In 2001 werd Niesco benaderd om tot het landelijke PvdA campagneteam toe te treden. Als ervaringsdeskundige op het gebied van interactief beleid en met een breed netwerk aan gemeentelijke contacten werd hij co÷rdinator voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002. De verkiezingen verliepen slecht voor de PvdA, maar binnen een jaar viel het wankele kabinet Balkenende met de LPF en werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Niesco stelde zich kandidaat voor de Tweede Kamer en in het kielzog van de populaire Wouter Bos werd hij begin 2003 ge´nstalleerd als Kamerlid voor de PvdA.
Zijn portefeuille was vanzelfsprekend de democratische vernieuwing. Hoogtepunten waren het referendum over de Europese Grondwet, waarvoor hij samen met Boris van der Ham (D66) en Farah Karimi (Groen Links) het initiatief had genomen.  De invoering van het burgerinitiatief, het agendarecht voor burgers, waar hij hard voor heeft geknokt, werd in 2007 in de Tweede Kamer ingevoerd.  Ook is hij trots dat zijn ┤oude┤ wet voor het raadgevend correctief referendum op 1 juli 2015 in werking is getreden. Deze wet maakte hij al in 2006 samen met Boris van der Ham en Wijnand Duyvendak. Het duurde negen jaar voordat de Eerste Kamer er in meerderheid mee akkoord ging.

Na de teleurstellende verkiezingen van eind 2006 keerde Niesco niet terug in het parlement. Wel leidde hij als campagnemanager de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 en werd hij vanaf 2008 directeur van de PvdA.

In 2012 organiseerde hij samen met Agora Europa en De Volkskrant een Masterclass naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zag hij met Eisse Kalk, Femke Halsema en Kirsten Verdel als mede gastvrouwen en 65 enthousiaste deelnemers Barack Obama herkozen worden.

Begin 2014 keerde Niesco terug als directeur van Agora Europa, waar hij met Eisse Kalk de draad van democratisering weer oppakte. Samen met hem en met Arjen Nijeboer en Erik Bout richten ze de nieuwe beweging Meer Democratie op. Met  onder andere Pakhuis de Zwijger werkt hij in 2014 hard aan het mogelijk maken van een Amsterdamse Buurtwet en zetten ze het Europese  project New Europe op, gericht om de Agenda Stadmakers (met ruimte en rechten voor bottom up initiatiefnemers) op Europees niveau te tillen. 


 
 
 
 
   
 
 
Vorige pagina
Pagina printen
 
Wilt u regelmatig de nieuwsbrief ontvangen, meldt u dan aan.