Democratisch Boeket
 
 
“De sociale stabiliteit wordt bevorderd als burgers invloed kunnen uitoefenen op kwesties die hun eigen leven en welzijn betreffen.”

-  Socrates
 
 
   
 

Bouwmeesters met Draagvlak, Architectenbureau van Stigt 

De publicatie Bouwmeesters met Draagvlak beschrijft meer dan 20 restauratie- en hergebruikprojecten die het bureau Van Stigt in de afgelopen 25 jaar heeft gerealiseerd: vele kerken, maar ook het Entrepotdok, het grootste monument van de sociale woningbouw in Europa, de Oranje Nassaukazerne, de Graansilo’s en het Olympisch Stadion, het Groot Handelsgebouw in Rotterdam en de Inktpot in Utrecht. In de beschrijving van deze projecten worden zowel de architectonische en bouwkundige kwaliteiten van de gerestaureerde gebouwen belicht als de wijze waarop deze gebouwen zijn gerestaureerd, die in veel gevallen met de sloop werden bedreigd. Daarin spelen gewone burgers en actieve buurtcomités vaak een belangrijke rol. Op basis van 25 interviews met direct betrokkenen worden voorstellen gedaan voor een herwaardering van het vak van bouwmeester en voor samenwerking van initiatiefnemers, overheid en private partijen in het stimuleren van hergebruik van gebouwen en gebieden. De auteur, Eisse Kalk, is directeur van de stichting Agora Europa, oud- directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek en voormalig hoofd van het Bureau Bestuurscontacten in Amsterdam.
(Bouwmeesters met draagvlak 192 blz. met vele illustraties in kleur, prijs € 22).(excl. verzendkosten)
{ISBN-10: 90-811002-1-1 ISBN-13: 978-90-811002-1-2 }


 

Voorwoord en verantwoording
Inleiding
De betekenis van Joop van Stigt voor de
Nederlandse bouwkunst
Het maatschappelijk engagement van de
architect Andre van Stigt
De Projecten:
Het Entrepotdok
Oranje Nassau Kazerne
De Graansilo’s op de Silodam
Restauratie en herbestemming van Kerken
Culturele en Onderwijsgebouwen
Het Olympisch Stadion en de Apollohal
De Droogbak en de Inktpot
Het Groot Handelsgebouw
De architect als bouwmeester
Samenwerking tussen alle betrokkenen
Lijst van geïnterviewde en geraadpleegde personen
Geraadpleegde Literatuur
Register personen
Register bedrijven/organisaties/instellingen
Fotoverantwoording en colofon

 

 

U kunt Bouwmeesters met Draagvlak online bestellen via internetbankieren met iDEAL. De kosten bedragen € 26, dan wordt het boek naar u opgestuurd. Klik hier om te bestellen...

link naar bestelformulier

NB: als u niet over internetbankieren beschikt, kunt u Bouwmeesters met Draagvlak tevens bestellen door € 26,00 over te maken op rekeningnummer 2794095 t.n.v. Agora Europa te Amsterdam o.v.v. de titel, uw naam en volledige adresgegevens, dan zorgen wij voor toezending.

Afhalen tegen contante betaling (€ 22) kan bij Agora Europa, op Herengracht 406 A, alleen na telefonische afspraak; 020-6380558.