Bouwmeesters met Draagvlak
 
 
“De sociale stabiliteit wordt bevorderd als burgers invloed kunnen uitoefenen op kwesties die hun eigen leven en welzijn betreffen.”

-  Socrates
 
 
   
 

Sinds enige jaren is Agora Europa bezig met het zelfstandig samenstellen en uitgeven van publicaties die laten zien welke resultaten kunnen worden geboekt als samenwerking tot stand komt tussen inspirerende burgerinitiatieven, vernieuwende vormen van democratie en architecten die hun kwaliteiten als bouwmeesters inzetten.

 

Een bijzondere categorie publicaties van Agora Europa zijn de boeken en gidsen over hergebruik van gebouwen in Amsterdam.

Oude Gebouwen met Smaak Nieuw leven voor meer Gebouwen
Nieuw leven voor oude gebouwen A New Life for Old Buildings Bouwmeesters met Draagvlak

 

Hergebruik van historische en andere belangrijke gebouwen moet meer gestimuleerd worden en daar zijn bouwmeesters voor nodig, die het hele bouwproces kunnen overzien en aansturen. Dat is de kern van de publicatie Bouwmeesters met Draagvlak, die Stichting Agora Europa in 2006 heeft uitgegeven, samen met de gids Nieuw leven voor oude gebouwen, met wandel-, fiets- en vaarroutes langs meer dan 40 gebouwen in Amsterdam, die zijn gerestaureerd en/of hergebruikt.
De engelstalige versie van de wandelgids verscheen in 2007: A New Life for Old Buildings. Agora Europa organiseerde in 2007 en 2009 de campagnes Nieuw leven voor oude gebouwen. In dit kader zijn van 50 inspirerende voorbeelden van hergebruik van gebouwen in Amsterdam monografiŽn gemaakt.

In 2010 is het boek Nieuw leven voor meer gebouwen, hergebruik kan sneller en beter uitgekomen, met opgedane ervaringen na de twee campagnes en interviews met 50 ervaringsdeskundigen.

In 2012 hebben we de reeks aangevuld met Oude Gebouwen met Smaak, de transformatie van historische en monumentale gebouwen tot horecavoorzieningen in Amsterdam.

 

De publicatie Nieuw Leven in de Hallen vertelt het verhaal van 20 jaar strijd voor hergebruik van de voormalige tramremise in Amsterdam West, uitgekomen in 2015.


 

Nieuw Leven in de Hallen
Nieuw Leven voor meer Gebouwen
MonografieŽn Nieuw Leven voor...
A New Life for Old Buildings
Nieuw Leven voor Oude Gebouwen
Bouwmeesters met Draagvlak